the patient gardener

as part of a student workshop, swedish design company visiondivision who was invited as guest professors to the politecnico di milano, was playing with the metaphor of forests, aimed to generate new visions to explain the contemporary and immediate future ways of being in the spirit of green design and resilience…

at the core of the project is patience as the hour-glass shaped two-storey study retreat which is currently growing on the campus of the politecnico di milano might not be complete even in hundredyears time.shaped from a circle of ten japanese cherry trees that will be bent, pruned and woven as they grow the object called “the patient gardener” aims at showing how nature can grow in a more architectonic and useful way.

several different methods and tools are being used to guide and control the growth of trees and plants such as bending, twisting, pruning, grafting, braiding, weaving as well as the amount of water and light the trees get. the swedish designers together with their students used all of these techniques which als involved creating a structural system for the building with stairs and furnitures, all made out of trees, plants or grass.

so let’s be patient…

as seen on dezeen.com